Een winkel vol 
leuke spullen

Ervaring van een enthousiaste huurder

Lees hier enkele reactie's en ervaringen van huurders.

content image

APRIL 2016

Onze huizen worden in principe steeds voller, onze bankrekeningen steeds leger. Regelmatig overbodige spullen wegdoen voor een klein prijsje brengt alles weer wat in balans. Op Marktplaats kleine spullen, kleren, schoenen verkopen is echter behoorlijk omslachtig want dat betekent: heel vaak pakketjes maken en naar het postkantoor toe. 

Jouw Marktkraam heeft dat nadeel niet. Het is een fysieke winkel waar iedereen een kraampje kan huren om er overbodige of zelfgemaakte spullen te verkopen. Wie niet erg veraf woont van zo een vestiging, die heeft geluk! 

Toen ik, net voor de lente losbarstte, in de Wageningse Hoogstraat liep en ontdekte dat daar nu een Jouw Marktkraam is (Hoogstraat 7), werd ik letterlijk naar binnen gezogen. Het viel meteen op dat er nog relatief veel kramen leeg waren. Voor een verkoper kan dit zowel een voordeel zijn (de klanten zullen sneller iets bij jou kopen) als een nadeel (misschien zijn er nog niet genoeg klanten...) De twijfel sloeg even toe. Maar mijn gevoel overwon mijn haastigeoverpeinzingen en berekeningen. Ik wou graag meehelpen aan dit initiatief, daarom wou ik de gok wel wagen... Tien minuten later stond ik alweer buiten met een huurcontract voor 4 weken en een rolletje prijsstickers met barcode. Ik had 85 euro geinvesteerd (speciale lente-actie-prijs). Gewoon om mijn spullen een tweede leven te gunnen. Goed voor het milieu, hopelijk ook goed voor mij. Spannend! Zo voelen beursspeculanten zich dus.  

Terug thuis ging ik natuurlijk gelijk googelen. Even kijken wat anderen daaraan verdienen [Symbool]. Halleluja. Tot 200 euro per week. Ik liep meteen op wolkjes. Slapend rijk worden, het zat er zo ineens aan te komen. 

Een auto vol krijgen met verkoopbare spullen was niet moeilijk. De beginnende ondernemer in mij ontdekte overal in ons huis niet of nauwelijks gebruikte dingen. Ruim genoeg voor een paar dozen potentiële koopwaar. Ook kreeg ik al gauw een en ander toegestopt van fans. Je weet wel: “misschien wil je dat voor mij erbij leggen?” Alles werd voorzien van een prijssticker. De vraagprijs mocht ik zelf bepalen. Een week later had ik al mijn eigen “winkeltje”ingericht.  

Er bestaat een Jouw Marktkraam-app. Daarmee kan je van op afstand de verkoop volgen op je smartphone. Daaruit kan je dan weer afleiden wanneer het slim is om langs te gaan met een nieuwe vracht goederen. Handig! Wellicht is dat ook het gaafste van de hele onderneming: het geeft echt een kick als de app aangeeft dat er weer iets verkocht is. Ik word daar in elk geval heel vrolijk van. Stel je voor: na de lunch zit je nog wat lui na te genieten met een kop thee. Even de app checken. En ja hoor... kassa! Weer 15 euro binnengerijfd, zonder iets gedaan te hebben. Super toch? 

Het was trouwens sowieso een feestje om af en toe eens langs te gaan en mijn kraampje wat te reorganiseren. Ad, de enthousiaste uitbater, is altijd in voor een grapje. En de dames, Corine en Stephanie ontfermden zich al gauw moederlijk over me: ze gaven volop tips over hoe ik mijn spullen zo slim en aantrekkelijk mogelijk kon uitstallen. Tja, hoe trek je de aandacht van klanten nu net naar jouw kraampje? Wat zorgt ervoor dat mensen graag jouw spulletjes kopen? 

Jouw Marktkraam zag ik de voorbije weken veranderen tot een bijna volle winkel. De ruimte ziet er nu echt uit als een winkel van Sinkel, in een hedendaags jasje. Je vindt er van alles: van schoenen, kleren en kledingaccessoires tot keukengerei, sportartikelen, boeken, cd’s, speelgoed en hebbedingetjes. Gebruikt ennieuw of bijna nieuw. Vooral actuele items maar ook vintage. Zelfs zelfgemaakte spulletjes. Die geven de winkel meteen iets unieks. Sommige huurders leggen een bordje in hun kraam met hun motivatie. Ook dat geeft de winkel iets apart. 

In een fysieke winkel is het zeker aangenamer shoppen dan in een digitale. Je kan alles zien, voelen, ruiken. Vooral als het om tweedehands gaat, is dat toch wel prettig. Ook niet onbelangrijk: er zijn pashokjes met spiegel voor het aanpassen en keuren van kleren. 

De 4 weken zijn omgevlogen. Het moment van de waarheid is aangebroken. Uiteindelijk gaat het toch ook om de opbrengst... Sta ik al in de top 100 vanForbes? Of ben ik minstens miljonair geworden?  Ja en nee.  Financieel helaas niet. Voel ik me rijker dan voorheen? Toch wel. The best things in life aren’t things. De kleine financiële ontgoocheling wordt ruim gecompenseerd door het goede gevoel dat ik eraan over hou. Mijn spullen zijn niet weggegooid. Ik heb er kopers blij mee gemaakt en de app heeft mij heel wat vrolijke momenten bezorgd. Alles wordt verder gebruikt. Goed voor het milieu, goed voor mijn geweten. Ik heb daarnaast ook ideeën opgedaan, heb leuke mensen ontmoet.  

Trouwens, het is beslist niet zo dat ik met lege zakken huiswaarts keer. Vooruitlopend op de uitbetaling van de winst hebben we gisteravond lekker gedineerd met zijn twee, inclusief een verrukkelijk flesje wijn. Niet in een sterrenrestaurant maar voelde wel heel luxueus. 

Tijd voor een evaluatie. Wat had beter gekund?  

De winst was groter geweest als er meer klanten waren geweest in de winkel... Sommige dagen was de aanloop erg mager. Dus, ben je ook fan? Ben je er al achter gekomen dat je bij Jouw Marktkraam onverwachts gave spullen kunt tegenkomen voor een aangenaam prijsje? Dan wordt het ten zeerste gewaardeerd als je doorvertelt dat er een Jouw Marktkraam is in Wageningen, eventueel via social media! Het is superbelangrijk dat wie spullen over heeft, ze komt verkopen. Even belangrijk is het dat er zoveel mogelijk mensen eens komen snuffelen! Doordat kraampjes per week, of per paar weken gehuurd worden, is het aanbod steeds wisselend. Dit vergroot de kans dat je vindt wat je net nodig hebt, of iets wat je mooi vindt. Daarom is het zeker een winkel waar je af en toe eens moet binnenlopen, waar eigenlijk iedereen af en toe eens zou moeten binnenlopen. 

Zeg het voort..... zeg het voort..... zeg het voort..... Het succes en het voortbestaan van Jouw Marktkraam in Wageningen valt en staat met voldoende verkoop!!!! 

De winst was ook groter geweest, als het 4 weken lang goed weer was geweest. Het is duidelijk merkbaar dat mensen meer op pad gaan nu de zon er is. Het is drukker en gezelliger geworden in de winkel. Is logisch maar laat je vooral niet tegenhouden door wind en regen! Bij Jouw Marktkraam kan je namelijk ook terecht voor een kopje koffie of thee, en een babbel aan de grote tafel. Net dat is hééééél erg gezellig als het wat minder weer is buiten. Wellicht is het de enige plek in Wageningen waar je nog een lekker bakkie kan halen voor 50 cent. En misschien vind je op zo een dag net dat leuke bloesje, die originele ketting of dat bijzondere vaasje! 

 

Een tevreden klant [Symbool] 

Lievia